Blast from the past: Bosse Högberg

Bland svenska proffsboxare intar Bosse Högberg en särställning; inte så mycket för sina meriter, som dock inte låter skämmas för sig, utan huvudsakligen för sin färgstarka personlighet, sin kompromisslösa stil i ringen och för de omtalade affärer som såg honom omges av vackra kvinnor och även hamna i fängelse.

Bo Högberg, född 1938 och död 2005, gick efter en imponerande amatörkarriär med SM-guld redan vid 17 års ålder över till proffslägret och krigade där till sig en slutrad om 36-6-1, med 25 knockoutsegrar. Siffror kan dock bara säga si och så mycket, och i Högbergs fall räcker de inte på långt när till för att spegla den inverkan hans person hade på det samtida Sverige.

Om Ingemar Johansson var tungviktsmästaren som tvättade bort sitt dåliga rykte från OS i Helsingfors och med tiden blev allt mer älskad, så delade Bosse Högberg på ett helt annat sätt befolkningen i olika läger.

I biografin Kontringen berättar Bosse själv om en uppväxt i ett Sverige och ett Göteborg som såg helt annorlunda ut än av idag, med grundmurade arbetarstadsdelar och enviger på skolgårdar och bakgårdar, men också ett samhälle där den enskilde inte fick sticka ut, bryta av från normen och tro att man var något. Då som nu var Sverige ett klassamhälle, men till skillnad från idag – då ledordet lyder att var och en kan vara sin egen lyckas smed och att klasstillhörighet bara är en mental kedja uppfunnen av arbetarrörelsen och ägnad att förslava dig vid din läst – var det ett klassamhälle som i varje tum markerade vem som hörde hemma på vilken plats. Den som drömde om mer, hade antingen att utplåna sin bakgrund och ägna all möda åt att förställa sig inför den överhet som bestämde vilka som fick plats intill grytorna – eller slå sig fram den hårda vägen.

Bosse valde det senare, och han gjorde det utan att kompromissa. Redan i unga år drev hans rastlösa energi honom att söka sig bort, ut över haven, och som 15-åring mönstrade han på och fick slåss i lastrum, slåss i hamnstäder, och lära sig ta för sig på ett sätt som är dagens 15-åringar helt främmande.

I ringen blev han fruktad redan som amatör, och slog bland annat 45 knockouter. Som proffs levererade han några av de mest minnesvärda krig som hållits på svensk mark, med titelmatchen i lätt mellanvikt mot italienaren Sandro Mazzinghi på Johanneshovs isstadion 1966 som främsta märke på skölden. Mazzinghi rankades som två i världen, och Högberg stoppades i fjortonde ronden efter en fight som de som hade förmånen att vara vid ringside fortfarande talar med vördnad om.

Matchen mot Mazzinghi signalerade egentligen slutet på Högbergs tid som storboxare, även om han skulle gå nio matcher till med blandat resultat ända fram till 1973. Livet vid sidan om ringen började tära på Högberg, och distraktionerna började bli alltför många. När han dömdes till fängelse för sin inblandning i en obskyr diamantaffär, betydde det att hans dagar i ringen var all. Han gick två matcher till, förlorade båda, och inledde därefter en tillvaro som bland annat ägare av en ambulerande strippklubb.

Långt dessförinnan, 1966, hade Högberg erövrat EM-titeln i lätt mellanvikt genom att spöa Bruno Visintin. Detta år var han imponerande aktiv, och gick hela sju matcher. Men redan i sitt första titelförsvar mot Yoland Leveque, i Kungliga Tennishallen i Stockholm en dryg månad (!) efter segern mot Visintin, var han inblandad i den vid sidan om Ingos match mot Eddie Machen mest omtalade match som någonsin avhållits i Sverige.

I matchens första rond slogs Bosses käke av, men det var honom främmande att kasta in handduken. I stället höll han sig på benen alla femton ronder ut, trots nedslagningar i tredje, åttonde, tolfte och sista ronden. Han förlorade titeln, men hade på kuppen ristat in sig i boxningshistorien som en av dess hårdaste krigare – och redan där utgjort startskottet på en debatt som så småningom skulle innebära ett mångårigt totalförbud mot proffsboxning i Sverige.

Kort efter matchen intervjuades Bosse Högberg av svensk TV, och fick då frågan varför han fortsatte med bruten käke. Bosse förnekade sig inte. Med en cigarett i mungipan gav han reportern en nedlåtande blick och sa lugnt: ”Man kan inte bara snacka. Man måste visa nåt, också.”

Historierna om Högberg är många. En har spridits av honom själv, i Kontringen, och handlar om tiden i fängelset, där han satt samtidigt som sin bror Evert. Bosse hade bestämt sig för att bli hårdast av de hårda, och kom sålunda överens med sin bror om att de varje dag, dag efter dag, skulle slå varandras nakna kroppar med hundra knytnävsslag, tills de blev immuna mot smärtan. Om teorin höll ska vi låta vara osagt, men episoden förtäljer en del om Högbergs attityd.

En annan historia kommer från en tidigare tränare jag hade, som i sin ungdom i Göteborg delade träningslokal med Högberg. Om andra samtida svenska proffs, däribland Bosse Pettersson, hade denne tränare inte mycket att säga, men när vi kom in på namnet Bosse Högberg tystnade han, skakade på huvudet och sa med vördnad: ”Det var den hårdaste djävel jag nånsin sett i en ring.”

Bosse Högbergs kvinnoaffärer var många och omskrivna, och ingen mer än med sångerskan Anita Lindblom. Paret var under en tid landets mest omskrivna, tillbringade många dagar i Lindbloms lägenhet i Frankrike, bråkade passionerat och slutade med infekterade känslor som för åtminstone Lindbloms del aldrig tycktes gå att läka.

Sedermera träffade Bosse Högberg Liz Öberg, och förhållandet kom att pågå i perioder, men efter en senkommen återföring levde de tillsammans tills Bosse, som bland annat led av afasi efter en stroke, avled 2005.

Förutom en tidigare dokumentär om Bosse Högberg av alltid utmärkte Tom Alandh, planeras en spelfilm med Ola Rapace i huvudrollen. Projektet har dragit ut på tiden, men förhoppningsvis kommer det hela att slutföras och minnet av den bohuslänska bärsärken att återupplivas.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Blast from the past: Bosse Högberg

 1. Hampus skriver:

  En underbar personlighet. Synd att han är så gott som bortglömd. Var kan man finna mer info om honom? Allt är av intresse. Litteratur, film osv

 2. Björn Hillgren skriver:

  OK..Välkommen.
  Bj

 3. Arne Svensson skriver:

  Bosse är min absoluta idol, tyvärr är avsaknaden av Svenska hårdingar idag total bara en massa akademiker mesar som inte vet någoyt om det riktiga livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s